Over deze service

Ons Online Selectie Assessment bestaat uit de volgende onderdelen:


  • Capaciteitentest WO (40 minuten)
  • Persoonlijkheidstest (20 minuten)
  • Drijfverentest (15 minuten)
  • Agility/omgaan met veranderingen (15 minuten)
  • Terugkoppeling NIP Psycholoog (60 minuten, inclusief een checktest van 15 minuten)


Totaal ben je 2 - 2,5 uur bezig om het assessment uit te voeren. De checktest en de terugkoppeling met de psycholoog vindt plaats op je geboekte tijdsslot.


Zorg ervoor dat je de testen 2 uur voor de afspraak afgerond hebt. Anders kan de psycholoog geen terugkoppeling geven!!


Een capaciteitstest, ook wel bekend als een vaardigheidstest, is een gestandaardiseerde evaluatiemethode die wordt gebruikt om de bekwaamheden en vaardigheden van een individu te beoordelen. Capaciteitstests meten verschillende aspecten, zoals verbale redenering, numerieke vaardigheden en figurale capaciteiten. Deze tests zijn gestructureerd en hebben een tijdslimiet om de snelheid en nauwkeurigheid van de kandidaat te beoordelen. Naast het gebruik bij werving en selectie, kunnen capaciteitstests ook worden ingezet bij loopbaanontwikkeling en training om sterke en zwakke punten van individuen te identificeren.


De Persoonlijkheidstest is ontwikkeld met de Big Five-theorie als uitgangspunt (Goldberg, 1993). De basis wordt gevormd door vijf brede, universele trekken: Extravert, Vriendelijk, Zorgvuldig, Stabiel en Innovatief. Daarnaast worden 11 andere persoonlijkheidseigenschappen gemeten: Beheerst, Belangstellend, Constructief, Contactgericht, Doelgericht, Doortastend, Gestructureerd, Overtuigend, Sociaal Handig, Zelfverzekerd en Behoudend. Ten slotte geeft Persoonlijkheidstest een indicatie van de mate waarin de kandidaat of cliënt geneigd is sociaal wenselijke antwoorden te geven: Sociaal Wenselijk.


Met de Drijfverentest wordt in kaart gebracht waar iemand naar streeft of waar zijn of haar ambities liggen in de werksituatie. Dit hangt sterk samen met motivatie en bepaalt mede het gedrag dat hij of zij in de praktijk laat zien. Bovendien geeft een drijfveer informatie over de specifieke werkomgeving die goed bij de persoon past of juist niet (denk bijvoorbeeld aan een competitieve werkomgeving, waar wordt gestimuleerd om onderling naar het beste resultaat of positie te streven). Vrij vertaald uit McClelland (1985) kunnen drijfveren omschreven worden als telkens terugkerende gedachten over een doel dat iemand wil bereiken. Dergelijke gedachten geven het gedrag richting en energie. Volgens McClelland is het zelfs zo dat iemands kwaliteiten pas goed zichtbaar worden als hij ook gemotiveerd is deze te gebruiken. Met behulp van de Drijfverentest kun je de behoeften, doelen en wensen van een kandidaat op een systematische manier in kaart brengen.


 De huidige arbeidsmarkt vraagt om werknemers die klaar zijn voor verandering en zelf veranderingen in gang kunnen en willen zetten die tot verbetering van hun werksituatie leiden. De vragenlijst Agility/omgana met veranderingen biedt ondersteuning bij het beoordelen hoe het is gesteld met de eigenschappen van de persoon die verband houden met de manier waarop de persoon anticipeert op en omgaat met veranderingen. De rapportage biedt inzicht in wat in dit verband de sterkste eigenschappen zijn van de persoon, zodat hij of zij deze kan inzetten bij veranderingen en zijn of haar wendbaarheid te vergroten.


In de terugkoppeling van onze psycholoog lopen jullie samen het assessment door. Er wordt gesproken over de test, de uitslag en feedback gegeven.

Verzorgd door

avatar
Francine Woltman Elpers
Senior